Yüksek Lisans Programı Bilimsel Hazırlık Programı
Mühendislik dışındaki alanlarda lisans derecesine sahip ve İYTE Gıda Mühendisliği Bolümü Yüksek Lisans Programına kabul edilen öğrenci, Bilimsel Hazırlık Programına katılmak ve bu programda sunulan dersleri yüksek lisans programına kabul edilmeden önce Gıda Mühendisliği Bolüm Kurulu onayı ile almak zorundadır. Öğrenci, Bilimsel Hazırlık Programında belirtilen dersleri iki yarıyılda başarıyla tamamlamalıdır.
DERS İÇERİKLERİ
FE 201 Mühendislikte Madde ve Enerji Denklikleri (3+0) 3
Birim ve boyutlar, birimlerin dönüştürülmesi, kararlı-dengeli ve kararsız prosesler, akım şemaları, kararlı ve dengede olan sistemlerde kütle denkliklerinin kurulması ve hesaplamaları, gaz ve buhar sistemlerinin özellikleri ve davranışları, enerji çeşitleri; açık, kapalı sistemler için enerji denklikleri, psikrometrik tablo ve kullanımı, nemlendirme ve soğutma işlemleri.
FE 202 Akışkanlar Mekaniği (3+0) 3
Akışkanlar statiği, akışkanlar dinamiği, vizkozite ve sınır tabaka teorisi, Newtonian ve Newtonian olmayan akış davranışı, süreklilik denklemi ve hareket denklemlerinin sıvı akış sistemlerine uygulanması, Navier-Stokes denklemlerinin kesin çözümleri, mekanik enerji denklikleri, Bernoulli denklemi, boyutsal analiz ve dinamik benzerlik.
FE 301 Isı Aktarımı (3+0) 3
Kararlı ve kararsız ısı iletimi. Konvektif ısı transferi: denklemleri; boyutsuz parametreler; momentum ve ısı transferi arasındaki analoji. Zorlamalı, doğal ve karma taşınım için tasarım korelasyonları. Isı değiştiriciler. Işıma ile ısı aktarımı.
FE 302 Kütle Aktarımı (3+0) 3
Fick’in moleküler difüzyon kanunu; Gaz, sıvı ve katılarda difüzyon; Homojen ve heterojen tepkimelerde difüzyon; İkili karışımlar için süreklilik denklemi; Konvektif kütle aktarımı; Kütle aktarımı katsayıları için modeller; Momentum, ısı ve kütle aktarımındaki benzerlikler; Durağan olmayan kütle aktarımı; Faz Dengesi; Fazlar arası kütle aktarımı; Toplam kütle transfer katsayıları; Absorpsiyon; Distilasyon; Özütleme; Kurutma; Membran ayrıştırma işlemleri.